Model/Portret cursus

Docent: Christine Elkhuizen

PORTRET

portret_tekstMet de opkomst van het ‘individu’ in de renaissance deed de portretschilderkunst z’n intrede. Vanaf die tijd is het portret een van de meest geliefde onderwerpen in de beeldende kunst. In deze cursus ligt het accent op het tekenen of schilderen van een portret.

Bij het portretschilderen en -tekenen zit je iemand letterlijk op de huid. Een persoon, en dan zeker zijn gelaat, is misschien wel het meest sprekende schilderonderwerp. Het is dan ook een hele uitdaging om de karakteristiek van een model tot uitdrukking te brengen in een geschilderd of getekend beeld.

In deze cursus komen specifieke onderwerpen van het portrettekenen en -schilderen aan bod, zoals anatomie, plasticiteit, proporties en perspectief van het menselijk gezicht en karakterisering van het model.

MODEL

IMG_3265 - versie 2Tot de 20e eeuw was de menselijke figuur het voornaamste onderwerp in zowel de wereldse als de religieuze kunst van de westerse wereld. In deze cursus staat het schilderen of tekenen naar een naakt- of een gekleed model centraal.

Specifieke onderwerpen van het tekenen en schilderen naar model komen aan bod, zoals anatomie, plasticiteit, perspectivische verkortingen, proporties van het menselijk lichaam, karakterisering van het model en de plaatsing van de figuur in de ruimte. De duur van de standen kan variëren, van korte standen van 5 minuten tot een pose waar meerdere lessen aan wordt gewerkt. Korte standen dwingt de cursisten op een directe, snelle manier te schetsen; een goede oefening ‘om los te komen’. Langere standen zijn geschikt om uit te werken in olieverf en te letten op allerlei details. Soms wordt het model in een setting geplaatst en beïnvloedt de omgeving de figuur. Het model is dikwijls naakt maar kan ook gekleed zijn, bijzondere kostuums zijn eveneens  een inspiratiebron.

Techniek:

Er wordt aandacht besteed aan diverse facetten van de beeldende vorming, zoals kleurgebruik, compositie, perspectief, vorm, lijn en ruimtesuggestie. Verschillende teken- en schildertechnieken passeren de revue; houtskool, Siberisch krijt, conté, olieverf- en aquareltechnieken, het werken met olieverfsticks of schilderen met gewassen inkt. Daarbinnen is er veel variatie, zo komen er diverse olieverftechnieken aan bod: het werken met onderschilderingen, het opbouwen in transparante glacis-lagen of juist een pasteuze, alla prima schilderwijze.

De keuze van de materialen en technieken kan worden afgestemd op de persoonlijke stijl van de cursist. Wanneer het werk daartoe uitnodigt, zal er gerefereerd worden aan voorbeelden uit de kunstgeschiedenis.

De cursisten worden individueel begeleid, zodat er ruimte is voor de ontwikkeling van een persoonlijke stijl. Steeds wordt gekeken naar het typerende in het werk. Om iedereen voldoende aandacht te kunnen geven is de groep niet groter dan acht personen.

Duur

Deze cursus bestaat uit 18 dagdelen van 3 uur die in principe om de week worden gegeven. De lessen starten begin september en lopen door tot eind juni. U kunt per halfjaar of per jaar inschrijven; In het najaar tot aan de kerst: 7 lessen, van half januari tot 19 juni: 11 lessen.

Data

MODEL/PORTRET-CURSUS
Woensdagochtend in principe om de week van 9.30 t/m 12.30 uur, start 23 januari 2019.
Woensdagmiddag in principe om de week van 14.00 t/m 17.00 uur (exclusief opruimen).
Data eerstkomende seizoen: 15 jan, 29 jan, 12 feb, 4 mrt, 18 mrt, 1 apr, 15 apr, 6 mei, 20 mei, 3 jun, 17 jun, inhaalles op 24 jun (voor de ochtendgroep is het ook mogelijk deze les op 23 jun in te halen).

 Kosten

€ 23,50 per les
Inclusief teken- en schildermateriaal (basiskleuren in studie-kwaliteit), koffie/thee, ondersteunend materiaal. Exclusief prints, papier, karton, penselen/kwasten en modelkosten. Wanneer u een keer afwezig bent, en er is geen vervanging, worden de modelkosten wel in rekening gebracht. Wanneer u gebruik wenst te maken van professionele kwaliteit verf en doek, dient u deze zelf mee te nemen.

Informatie

In overleg is instromen mogelijk, u betaalt dan alleen de resterende lessen.

Inschrijven

Neem contact op met Christine Elkhuizen:
tel: 06-12476568
mail: christine@tint-nijmegen.nl
www.datisdekunst.nl

Daarnaast kunt u zich ook op één van de volgende manieren aanmelden:


Lees hier onze inschrijfvoorwaarden.